Quantcast
Channel: Inred Hemma
Viewing all 231 articles
Browse latest View live

Mer höst...

$
0
0
Gyllene fönster välkomnade media till morgonpresentation hos Trendgruppen på Odengatan i Stockholm. 
Showroomsrace

Mindre regn och mängder med inredningsnyheter denna pressdag.

Starten gick tidigt på morgonen hos Trendgruppen där bland andra Cervera dukat upp för julen med nya matservisen Victoria i vitt blänkande benporslin.
Linneveck och vitt porslin samt glas ut Cerveras egen glaskollektion Table Top Stories
Formgivaren Björn Dahlström fanns på plats hos Trendgruppen för presentation av nya möbelserien String Works, premiärvisad på möbelmässan i Köln i början av året.

Björn Dahlström, som även ritat nya stekpannor i kollektionen Tools för Iittala, har tagit fasta på vikten av den smarta och ergonomiskt riktiga arbetsbordet och kommit fram till en enkel modell med skiva och bockliknande ben.

Skrivbord String Works för flexibla arbetsplatser och hemmakontoret. I bakgrunden hållsystem som har arbetad baksida och kan placeras fristående i ett rum. 
Skrivbordet är höj- och sänkbart, har inbyggd sladdförvaring och finns i vit, ask- och ekfanér. Pris cirka 15 000 kronor.

Tillval finns med en exempelvis en gavel och en liten finurlig hurts som går att dra med särskilt utfällbart handtag, givetvis med det igenkännbara trådrastret.
I Trendgruppens showroom sitter även Stringhyllorna på väggarna, här placerade högt, en smart idé för kompakt living. 
Mattor är på modet och företaget Obeborg visade fina färgprover på heltäckningsmattor.

Företaget riktar sig främst mot offentlig miljö och projektinredning, men välkomnar alla intresserade kunder till sitt showroom intill MariatorgetSödermalm i Stockholm.
Sköna färger i nya tidens heltäckningsmattor, fjärran forna tiders dammsamlande och allergiframkallande produkter.  Här prover från varumärket Ogeborg. 

Polhem PR har bland annat House Doctor i varumärkesportföljen och här är en ny serie keramik i djupblått. 

Snygg sängdrapering med dekorsömnad och bäddtextilier från Värnamo of Sweden.
Möbelkedjan EM har varit ute på en förändringsresa, såväl sett till ägarstruktur som sortiment. Här  en del av nyheterna som EM visade hos Polhem PR under pressdagen. 
Högt upp under snedtaket i en hyrd vindsvit på Story Hotel i Riddargatsbacken i Stockholm presenterade Indiska sina höstnyheter inom inredning och mode. Blå himmel!
Grönt och brunt och djur och natur i Indiskas textilsortiment. 
Det är något med den trolska skogen som lockar i höst. Samma tema hade Jan Rundgren plockat upp i sin styling för Mateus (se tidigare inlägg).

Små inredningsdetaljer blir allt viktigare, det är definitivt inte enbart ett mode, utan många internationella designer och prestigeproducenter inom möbler och inredning satsar på prylar. Fint hos Indiska var de små vaserna med krackelerad yta. 

Lila toner, skön synk mellan blågröna nyanser och djupblått och indigo kommer vi att få se mycket av i höst. Något måste ju hända efter retrofärger och pasteller...här textillängder i Indiskas höstutställning. 
Slutligen hänger även Indiska på modet med pendlande glas - här en trio som kommer i butik i höst. 
Återkommer snart med mer här i bloggen och då från brusande favoritstaden New York - missa inte..!

New York Flowers

$
0
0
Alunrot i rosa nyanser längs järnvägsparken High Line.
Grönt i storstadspulsen!

Sommarvarma dagar i New York och långa promenader kvarter för kvarter på nedre Manhattan laddar näthinnan med gröna tips.

Här härligt tittgodis från parker, trädgårdar och blomsterlådor längs järnvägsparken High Line, Chelsea, Village, Meatpacking bort mot Lower East Side...
Grönt är alltid skönt! Mysiga, lugna Chelsea med snirkliga gjutjärnsstaket, klättrande hortensia, schersmin, vildvin och doftrankor. 

Pretty in pink! Florida Sweetheart kallas den här varianten på caladium.  

Patinerade krukor utanför inredningshuset ABC Carpet & Homes. Längst bort murgröna och caladium, i mitten alunrot och i tredje krukan akleja och lejongap.  

Oslagbar färgkombo i tjocka buntar färsk sparris på Farmers Market/Union Square. 

Blomsterlådor och hyllor i grått rivningsvirke matchar storblommiga penseéer i rosa och vitt. 

Fina blomsterlådor utanför Wollensky´s Grill med bland annat vinröd nässelblomma och ormbunkar. 
Det blir aldrig få många krukor, lådor eller tunnor med grönt utanför restaurangen Spotted Pig!

New York älskar sina hortensia! Här fin liten kombo av hortensia och nävor i starkt rosa på Greenwich Street. 

...and more!

$
0
0
Magnifika minnesmärket och panoramatornet One World Tower.
Till fots i stor stad

Bästa sättet att uppleva en storstad är till fots. Att helt enkelt välja ett område - eller fler - och bara strosa runt med blicken i när och fjärran.

Här är några säkra stråk i New York...
Sköna, gröna järnvägsparken High Line sträcker sig nu från 34: gatan ner till Gansevoort Street med strålande utsikt över skrapor, gator och West River. Ta järnvägsparken steg-för-steg ner mot...
...nya Whitney Museum, supercool byggnad som ligger som ett skepp med kommandobrygga förankrad invid floden i Meatpacking District. Arkitekten är italienske Renzo Piano som även bland mycket annat skapat läckra New York Times Building i Midtown New York. 

Broadway är promenadvänlig genom Flatiron district från 28:e gatan ner mot Greenwich Village och SoHo. Här ligger bland annat ikoniska Flat Iron Building och intill inredningsbutiken Restoration Hardware. Kedjan har bytt namn till RH och lagt om kursen till ett mer sofistikerat sortiment med maffiga, stoppade linnemöbler och massiva träbord.

Mörkt trä i bokhyllan och stilleben i papper och gips hos inredningskedjan RH på Broadway. 
Missa inte handelsboden Fish Eddy, fullproppad med köksprylar, husgeråd och inredningsdetaljer. Här mängder av glasbukar och flaskor intill hyllor dignande av porslin. Ett stort utbud handplockade vintageserviser finns för den som vill köpa med sig en souvenir hem i handbagaget...
Varuhuset ABC Carpet & Homes är ett måste-stopp på Broadway. På ena sidan ligger mattvaruhuset i fyra plan, på andra sidan gatan inredning, vintagekläder, lunchrestauranger i en läcker gammal fastighet. Mängder med inspiration i fina utställningar, nu i juni fokus på mattor i folkloremönster och sköna färgställningar.
Lunchstopp på italienska Eately rekommenderas. Eller slink in för en glass och en fika. Här är takterrassen på 14:e våningen, populärt så reservera bord. Värt ett stopp för stämning och svalka i  New York-hettan.
Promenera över Brooklyn Bridge över till Dumbo och Brooklyn Bridge Park. Här trafikeras East River av turistbåtar och utsikten över Manhattans sydspets är väl värd promenaden över som under helgerna tenderar till att flyta på i gåsmarch.

Fransk design och urban arkitektur. Fermob karmstol Luxembourg i fina nyanser i nybyggda Brooklyn Bridge Park - området som skadades svårt i orkanen Sandy. 

Missa inte blå timmen i New York. En såhär skön syn i rost och blått får den som lyfter blicken i en av världens härligaste städer!  

Lördagsgodis

$
0
0
Maffiga jättevallmo papver orientale i vas från Serax.
Knopp i close-up... 

Hårda vindar i en oberäknelig försommar knäckte en av trädgårdens vallmostänglar med sin stora, luddiga blomknopp.

I morse hade bladen börjat veckla ut sig, en välkommen tjuvstart på juni månads trädgårdsprakt.

Det kommer mycket mer...!

Pärlor på Artipelag

$
0
0
Nytjärad fasad på Artipelag.
Kust, klippor, berg & hav...

Med konstmuseet ArtipelagVärmdö har Stockholm ett utflyktsmål i absoluta världsklass.

Entreprenören Björn Jakobson förverkligade med Artipelag sin dröm och investerade i ett konstmuseum i skärgården.

Arkitekt Johan Nyrén ritade den coola, strama byggnaden med sköna vinklar, stora fönsterpartier ut mot skärgården och material som ohyvlat trä, betong och sten.

Bara att tacka och ta emot! Artipelag bjuder inte bara en skön utflykt i sig, museet lyckas också locka med flertal spännande och intressanta utställningar och event.

Nyligen öppnade utställningarna Land möter vatten och Carouschka - Kvinnan på önär värda både ett och två besök på Artipelag i sommar - missa inte..!


Skärgård på vägg och bortom fönsterpartier på Artipelag i sommar. Verk av Stuart Klipper. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 
Utställningen Land möter vatten visar drygt 300 verk av fyrtiotalet europeiska och amerikanska fotografer, verksamma från mitten av 1800-talet fram till idag.

Storheten som Ansel AdamsLee Friedlander samt far och son Edward och Brett Weston visas tillsammans med svenska, mindre kända Sune Jonssons superfina landskap i snö och Stuart Klippers dokumentation av museets närliggande svenska skärgård.

Stockholms skärgård dokumenterad av Stuart Klipper. 
Utställningen är curerad av Peter Galassi och spänner över verk från fotografins barndom till dagens digitala teknik, ett spännande och generöst urval.

För att riktigt kunna ge de många fotografierna rättvisa har delar av utställningshallarna byggts om och verken exponeras dels med utstikt mot skärgårdsnatur, men även i slutna rum.

Naturen som tavla, på Stuart Klippers foto och genom Artipelags fönster. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Verk i digital teknik mixas med antikt foto i den ombyggda utställningshallen. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Utställningens äldsta fotografier, naturscenerier från Yosemite Valley i USA, tagna av Carleton E Watkins i mitten på 1800-talet. Bild: Jean-Baptiste Beranger. 

Digital teknik förändrar motivet. Hendrik Zeitlers foto över Surtesjön i nio variationer. 

Bruno Mathson design i pausgrupp med utsikt och fotoböcker att bläddra i. 
Land och hav är högst aktuella i Artipelags parallellutställning Carouschka - Kvinnan på ön. Här visas verk, bilder, video och stillben av arkitekten och konstnären Carouschka Streijffert.

Längst ut i havsbandet, utan el och rinnande vatten, har Carouschka ritat och byggt ett hus. Här bor hon och lever spartanskt delar av året. Skapar objekt, snidar i trä och resultatet är ett störtflöde av kreativa uttryck.
Som en spiral ringlar sig objekt och stilleben signerade Carouschka i utställningshallen på Artipelag

Samlande och skapande i mängder med material; trä, sten, rep, textil, metall, papper...
Bröd i zinkhink, träobjekt snidade av skärgårdens tallar. Ibland blir träsniderierna målade, laserade och får ett närmast organiskt levande uttryck i konstnären och arkitekten Carouschkas handfasta kreativitet.  


Missa inte en utflykt till Artipelag i sommar!

Utställningen Carouschka - Kvinnan på ön pågår fram till 28 juni och utställningen Land möter vatten pågår fram till 27 september.  Kika in på www.artipelag.se för mer info. 

Månviol i blomstersnår

$
0
0

Söndagsbukett med akleja och månviol. 
Frösådd färgprakt

Ett idogt samlande av blomsterfrön säsong efter säsong (se inlägg Frösådd/Grönt är skönt) har givit resultat...

Månviol i pastellnyanser och allium bildar blomstersnår invid garaget. 

Månviol, allium och akleja bildar ett frösått prunkande blomstersnår invid hasselträden och stenmuren i slänten nedanför garaget.
Den kyliga, sena och regniga våren har varit ultimat i min trädgård som nu står inför en sen blomning, men med växter, buskar och träd mer frodiga och höga än någonsin...

Frösådda alliumbollar och fyrbladiga, skira blomsterklassar av månviol (lunaria rediviva) funkar fint tillsammans med... 
När vi flyttade till nya huset för snart åtta år sedan var den sluttande plätten invid garaget ett trist och oansenligt hörn av trädgården.

Ogräs frodades invid hasselträdens stammar, invid den gamla stenmuren hade syrenskotten skjutit i höjden och maskrosorna slagit rot.

Men kvällsljuset som letade sig in under hasselträdet och slog in över den här delen av trädgården var alldeles fantastiskt och läget i halvskugga alldeles för bra att inte utnyttja till plantering.

...aklejaklockorna på sina långa stänglar. Den lilla oansenliga slänten invid garaget har via ett idogt samlande av frön förvandlats till prunkande blomstersnår. 

Efter att ha rensat och frilagt sommarstugetomtens gamla stenmur, blev det här den alldeles perfekta platsen för ett blomstersnår. Här spred jag ut torkade frön sent i oktober och på vårkanten. Hit flyttade jag även aklejaskott från andra delar av tomten.

Främst är det månviol, akleja och allium som frösått sig med bravur - men här blommar även rudbeckia och såpnejlika senare i sommar.

Månviol och akleja i en doftande kombo.
Samlandet fortsätter såklart! - i höst kommer fler frökapslar än någonsin att skördas i trädgården, torkas och sparas till en ny blomning!

PS Månviol heter lunaria rediviva på latin och tillhör släktet korsblommiga växter. En variant är lunaria annua som ibland kallas ibland Judas silverpenningar. Frökapslarna är nämligen stora, platta och lite skimrande med små, svarta frön.

En av sommarens härliga blomsterskördar från egen täppa! 

Midsommarvackert

$
0
0
Blomsterunderverk. En av årets magnifikt blommande pioner. 
Pionfrossa i duggregn...

Aldrig tidigare har pionbuskarna vuxit sig så höga och de första blommande skönheterna är om möjligt mer magnifika än någonsin.

Lagom till midsommar slår de första blommor ut på pionplantan invid husknuten. En liten knöl,  inköpt på blomstermarknaden invid Seine i Paris för några år sedan.

Regnet faller ihärdigt denna midsommarafton, de tunga blommorna viker sig ner mot gräset. Tre stänglar klipper jag av och sätter i klarglas. Doftande och praktfull blomsterfägring.

                                  Glad midsommar! 

Tre skönheter i midsommartid. 




Trädgårdslördag

$
0
0
Sommarprojekt på g...
 Äntligen..!

Möjligen är det att utmana vädergudarna - men en lördag utan regnskurar och kyla måste ju bara utnyttjas till fullo.

Planterar om de späda tomatplantorna så rötterna får lite bättre plats. Än står de i växthuset, men kanske (om vädret tillåter :-) får de ta plats utomhus framöver.

Till sommarens skrapa-slipa-måla-projekt hör att göra i ordning några gamla fönsterbågar med spröjs. Ett kul projekt att återkomma till lite då och då under sommaren för att avsluta med att måla i fina nyanser.

                                     Trevlig sommarlördag! 



Prunkande blommande gräslök...

... och sommarsol genom körsbärsträdets lövverk. Äntligen!


Trädgårdstisdag

$
0
0
Sista dagen i sommarmånaden juni och äntligen! släpljus i kvällningen över trädgårdens grönska.

Tomater, tomater, tomater...!

Alla spirande små tomatplantor är nu omplanterade från sina odlingslådor och satta på tillväxt i växthusvärmen...växer så det knakar dag-för-dag...

...i en balja av zink...

...i tomatlåda från snabbköpet...

...och i en blänkande plåtkantin. 

Mer pyssel. En stuvbit tyg från Manuel Canovas blev perfekt till växthusstolarnas nya sitsar... 
...och de renoverade caféstolarna från fjolårets sommarprojekt (se Renovera mera) tar plats...

...på verandan. Bara att njuta solens vackra strålar i den härliga junikvällen! 


Trädgårdsmåndag

$
0
0
Dagens fynd! 
"Some girls have all the luck..."

Ja, när det gäller att fylla växthuset med sköna retroprylar har jag en synnerlig tur. I dag ringde grannen och erbjöd mig ytterligare en cool gammal arbetsbänk i metall - alldeles perfekt i växthuset!

Här står pjäsen i väntan på att få flytta in till kamraten som redan står på plats (se tidigare inlägg i Grönt är skönt).

Men innan det blir möblering i växthuset väntar kvällens beting - att plantera aklejaskott invid husknuten...

I bakgrunden syns tomtens frilagda stenhällar. Här pågår ett digert grävprojekt för att frilägga mer sten - och att spola rent hällarna från alger.

Forts följer...missa inte!


Välkommen till världen!

$
0
0
Hej där! Nu skjuter jag upp mitt första flikiga blad - men vem är jag...?
Den låg i en park...

Stor som en kastanj och med en liten grön grodd låg den intill en stor sten i en vacker park i en annan del av världen. En liten kärna med hårt skal, stor som en svensk kastanj.

Försiktigt tog jag upp kärnan, vad kunde det vara...?

På den långa resan hem följde kärnan med och planterades med den pyttelilla grodden ned i jorden.

Efter månader av väntan sköt en grön stängel upp....
Efter månader av väntan skjuter ett grönt skott upp invid kärnan i sin kruka i köksfönstret. 

...och utvecklade fina, flikiga palmliknande blad! Men är det en liten palmväxt?

Vem är jag, någon som vet?

Mejlade experterna på två av våra största botaniska trädgårdar, nej, än är plantan för liten för att man säkert ska kunna artbestämma.

Fortsättningen följer...

Trädgårdssöndag

$
0
0
Äntligen...grävprojektet är klart, mer berg är frilagt och alla hällar rena från mossa och alger!
Stentvätt

Åtskilliga timmars slit var mödan värd - nu lyser trädgårdens stenhällar ljusa och vackert frilagda med kryddlandet i topp!

Mer berg mellan kryddland och gräsmatta är frilagt - resultat av ett idogt grävande under regniga kvällar.

Slutfinishen med högtryckstvätt tog även den sina modiga timmar, men nu synkar berget med sina skiftningar i grått, rosa och vitt mjukt alldeles perfekt mot den frodiga grönskan i mitten av juli.

Lavendeln slår ut i den gamla zinkbaljan med trasig botten...
...från grått till milt ljusa nyansen lyser de frilagda berghällarna där fetbladväxter slagit rot i skrevorna...

Kryddlandet är resultat av en annan sommars grävarbete, där den fina runda stenlagda rabatten hittade under ett gigantiskt snår av förvildad spirea. (Se tidigare inlägg i Grönt är skönt). Här växer lavendel som en krans runt salvia, oregano, citronmeliss och fransk dragon - kryddor som får blomma och locka till sig bin, humlor och fjärilar. 
New Dawn rosorna klättrar tillsammans med vildvinet upp över växthuset precis som de ska i mitten av juli! 

Trädgårdens primadonnor

$
0
0
Bedagade skönheter.
Växelbruk i juliregnet

I det evigt ostadiga sommarvädret skiftar säsongen och prima primadonnor avlöser varandra.

De stolta pionerna ligger på tork, så vackra även i lätt bedagat skick...

Krispiga som kräppapper är de vackert vintagefärgade pionerna.

Nu växlar rosorna upp, blekta skönheter som slår ut i det taggiga, vildvuxna buskage som klänger upp längs växthuset och invid husknuten.

En fantastisk och vacker växtkraft trots kyla, regn och hårda vindar!

Doftande, klängande New Dawn tar över primadonnetronen i trädgården.

Trädgårdspyssel

$
0
0
En trähylla från garaget outsinliga gömmor målades i Elephant´s Breath/Farrow & Ball och fick ta plats på verandan.
Regnet det bara öser ner... 

Med färg kvar från förra sommarens renoveringsprojekt (se Renovera mera) fick en enkel trähylla ny funktion för krukor och växter på verandan.

Superstora och härligt frodiga sockerärtor, redo att skördas.
Passar på att skörda sockerärtor som vuxit fantastiskt bra i den fuktiga sommaren. Ja, sällan har det växt så rejält i trädgården som just i årets rekordregn och kyla...
Doftande snår av lavendel växer sig rekordhöga. 

Lyckan är...

$
0
0
"Lacken blänker i dess nos..."
 ... en ny gräsklippare!

Beställd på nätet, levererad till dörren och testkörd. Ja, lyckan en regnig och höstlik julidag kan faktiskt vara en coolt blänkande gräsklippare.

Lycka är också...

Egen skörd av nypotatis.
...att skörda egen potatis!

Den till bloggen närstående lille trädgårdsmästaren satte själv några helt vanliga hushållspotatisar i en odlingslåda en solig dag någon gång i mitten av maj.


Egenodlat ekologiskt för småfolk. 
Experimentet lyckades! Ivriga små fingrar nu fram ett helt gäng runda, fina alldeles perfekta potatisar ur den svarta jorden.

Mer pyssel på g...stay tuned!

Mässhöst!

$
0
0
Skåp Room Grey, design Erik Olovsson & Kyuhyung Cho, nominerade till priset Formex Nova.

Hantverk i mässfokus

Dags att planera för inredningshösten med mässbesök och jobbresor. Först ut är Formexmässan som i augustiupplagan ökar fokus på hantverk och återbruk.

Inte minst märks formfokus i urvalet av de nominerade till utmärkelsen Formex Nova, där såväl textilt som trähantverk lyfts fram i bidragen.

Flätade kuddar Notknot, design Ragnheidur Ösp, en av fem nordiska formgivare nominerade till utmärkelsen Formex Nova som utdelas i samband med Formexmässan i mitten av augusti. Mässan öppnar den 19 augusti.
Även på den stora inköpsmässan Tendence i Frankfurt i slutet på augusti premieras hantverk, ecodesign och återbruk.

Mässan är Europas ledande för inköp av inredning, presenter och prylar under höstsäsongen. Tendence kombinerar i konceptet utställande storproducenter med hantverksföretag och unik småskalighet.
Textil produktion från Laaj International återfinns i hall 8.0 på Tendencemässan i Frankfurt. Mässan arrangeras 29 augusti till 1 september. 
Spännande är Tendence parallellmässa Ecostyle som presenterar ett  unga formgivare och företag som alla arbetar med hållbarhet, såväl resursmässigt och socialt.

Hantverksmässig tillverkning och unika produkter blir allt viktigare som komplement till bassortiment i såväl mode- som möbel- och inredningshandeln.

Att hitta det där lilla extra som inte enbart skapar merförsäljning, utan minst lika viktigt, återkommande kunder.

I den uppdaterade Mässkalendern (sök här i bloggen) finns höstens viktigaste branschmässor, endast listade. Notera dock att de endast är öppna för professionella inköpare, press och fackbesökare.

Bloggen återkommer med mässrapporter med kommande säsongers härliga inredningsnyheter - missa inte!

Trädgårdslördag

$
0
0
Frodig hortensia i full blom på augustis första dag.
Så kom den...

Ja, första dagen i augusti blev det alltså sommar till slut. Klarblå himmel, inte minsta molntuss eller regndroppe. Tack för det!

Trädgårdslördagen passerade i detta härliga sommarväder med hallonplock, röjning av utblommande perennsnår, sköna fikapauser och pyssel i växthuset...

Orkidéhäng i växthuset.
Några rejält trista orkidéer togs ut ur sina krukor och hängdes upp i växthusfukten. Just så njuter man av orkidéer i Asien, hängande fritt i luften med rötterna synliga.

Värt ett experiment, kanske kommer orkidéerna att utveckla nya luftrötter och kanske till och med blomma under sensommaren... rapport följer

Många duschar om dagen!
Nu gäller det att hålla den hängande trion med sina trassliga rötter fuktig. Rapport följer...

Färginspiration

$
0
0
Väggfärg Pavillion Grey och klädskåp i nyans Plummett, båda Farrow & Ball. Soffa, design Søren Lund. Kudde Day Home, pläd från Pendleton. Inramat tryck, ett av fotografen Edward S Curtis ikoniska indianporträtt.

Flexibel förvaring

Smart förvaring för små innerstadslägenheter är att satsa på ett fristående klädskåp. Rymmer mycket och är betydligt snyggare än vanliga standardgarderober. Dessutom enkla att flytta efter behov...

Klädskåpet, inköpt för en hundralapp på Myrorna, målades vitt inuti och stiligt grått, nyans Plummett/Farrow & Ball på utsidan. 
Bloggen köpte billigt ett skåp med hylla och klädstång och målade upp med fräsch vit insida och stiligt grått på utsidan.

Inspirationen till inredningen i ett nytt, ungt hem i Stockholms innerstad hittade vi i ett reportage från fotografen Paul Masseys hem i London, publicerat i Sköna Hem 11/2014.

Grått är flott..!

Härlig inspiration från reportage i inredningsmagasinet Sköna Hem. 

Söndagsbukett

$
0
0
"Det enkla är det sköna värt..." Bladbukett av akleja med sina fina, färgskiftande blad. Akvilegia vulgaris, eller akvileja som den också kallas, är en av våra vanligaste sommarblommor. 
 Uti min trädgård...

...växer inte bara mängder med hallonbär, utan även stora bestånd av akleja, en av våra mest älskade sommarblomster och en klassisk, gammeldags perenn.

För snart åtta år sedan, när vi flyttade till nya huset, hittade jag bara en liten planta. Följande vår kom fler små bestånd, de flesta växte skymda i den gamla syrenhäcken.

De flesta plantorna grävde jag upp och flyttade till bättre växtplats och varje sommar har jag idogt samlat frökapslar och sått nytt. Så tacksamt!

I år har trädgårdens aklejabestånd växt sig större och kraftigare än någonsin och fröskörden är härligt stor. Men det härliga med akleja är att de står pall hela säsongen, långt efter blomningen.

Tricket gör de flikiga bladen, de som i tidig vår syns som små rullar ovanför jorden och så växer sig stora och starka och tåliga under hela säsongen.

Färgskiftningen är fantastisk! Allt från lysande limegrönt till djupaste, närmast svartatonade bordeaux nyanser - och det mesta däremellan...

Långt efter blommorna blivit till frökapslar, ja, ända fram till gnistrande, frostiga höstdagar står aklejaplantorna kvar med sina fantastiska färgskiftande. 

Tips! 

Synliga blomsterstjälkar i klarglas förhöjer buketten. Men tänk på att inte fylla onödigt mycket vatten i blomvasen. Mer vatten än aytt det töcker stjälkarna med ett par centimenter behövs inte.
Och tänk på att byta vatten ofta, även i färgade vaser och keramikkrus.

Söndagsbukett i klarglas. 

"Uti vår hage där växa blå bär, 
Kom hjärtans fröjd! 
Vill du mig något så träffas vi där. 
Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja! 
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!" 


Sommarprojekt på g...

$
0
0
Ett gammalt spröjsfönster fått nytt liv.
Borsta-skrapa-slipa-måla!

Sommaren kom till slut och med varma, soliga sommardagar är det dags att ta tag i säsongens första projekt enligt modell skrapa-slipa-måla...

Fönsterbågarna är i gott skick och inga trädelar behöver bytas. Gammalt kärnvirke håller!
En fönsterbåge med spröjs ska göras i ordning och få ny funktion i en liten innerstadslägenhet som är under renovering.

Bästa verktyget - en morakniv!

Glasrutorna tas bort, liksom rostig najltråd. Kitt och löst sittande färg borstas bort innan det är dags att skrapa med den oumbärliga morakniven!

Fönsterbågen slipas noga med slippapper, torkas av med fuktig trasa och får torka i sommarsolen.

Sedan väntar linoljebehandling och lasering,  forts följer...


Viewing all 231 articles
Browse latest View live